Följ Mio

Nytt rekordår för Mio

Pressmeddelande   •   Sep 03, 2018 09:58 CEST

Mios butik i Västra Frölunda

Mio fortsätter att skörda framgångar och presenterar årsredovisningen för 2017/2018 med ett nytt rekordresultat på 256 miljoner kronor och en tillväxt på 10,4%.
– Under 2017/2018 har vi inspirerat och förnyat fler hem i Sverige än någonsin och det är den grundläggande anledningen till framgången, säger bolagets vd Björn Lindblad.

Mio-kedjans bokslut för 2017/2018 redovisar ytterligare ett framgångsrikt år. Försäljningstillväxten ökade med 10,4% vilket är högre än resten av möbelbranschen som hade en tillväxt på 6,9%. Resultatet för räkenskapsåret 2017/2018 uppgår till 256 miljoner kronor och grundas i en försäljning på 6 miljarder kronor.

– Det urstarka resultatet har belastats med engångskostnader avseende uppdaterat affärssystem som skapar förutsättningar för fortsatt tillväxt och utveckling av vår digitala affär. GDPR är ett annat viktigt projekt som tagit mycket resurser och drivit kostnader. Andra poster som påverkar verksamheten negativt under året är kronans försvagning samt strejken i Göteborgs hamn. Trots dessa poster är det extra glädjande att kunna presentera ett rekordresultat igen, kommenterar Björn Lindblad, vd Mio.

Mio är en handlagd kedja och utöver rekordresultatet i Mio AB och Mio Försäljning AB som har 14 Mio-butiker redovisas rekordresultat i flera av de 58 handlagda butikerna i år igen. Den senaste mätningen från GFK visar att Mio har den största marknadsandelen när det kommer till sängar. Mio är sedan 2013 marknadsledande på soffor och det är två strategiskt viktiga milstolpar för kedjan:

– Att bli störst på sängar under 2017 är en viktig milstolpe för oss på vår resa mot vår vision. När vi i framtiden stänger räkenskapsåret 2021/2022 ska vi vara störst på möbler i Sverige. Vi ska vara Sveriges destination för möbler och inredning och under det gångna året har vi tagit stora steg mot det målet genom nya kunder och marknadsandelar, berättar Lindblad.

– Tillväxtstrategin vi lanserade 2013 har överträffat våra högt satta förväntningar. Under de här fem åren har vi lyckats passera såväl 3, 4, 5 och 6 miljarder i försäljning. Just nu lever vi vår vision bättre än någonsin och den är att vi ska skapa hem till våra kunder att trivas i och vara stolta över. Det är häftigt att få uppleva den här resan tillsammans med alla medarbetare, fortsätter Lindblad.

Under 2017/2018 hade kedjan 9,8 miljoner butiksbesökare vilket innebär en ökning på 8% från föregående år. Besöksantalet på mio.se ökade med 25% och är en viktig faktor för kedjan i sin multikanalsstrategi. Räkenskapsåret summerades med en rad ökningar i så väl butik som på webben. E-handeln ökade med 45,2% och utvecklingen i butik var 8,1% på jämförbara enheter och 10,4% på totalen. En stor faktor som påverkade den positiva utvecklingen är enligt Lindblad Mios kundklubb som lanserades 2017 och idag har över 800 000 medlemmar. I oktober 2017 öppnades Mio Lund som därmed blev den 72:a Mio-butiken och i Uppsala, Sundsvall och Norrköping etablerades nya butiker som ersatte befintliga etableringar på orterna. Under räkenskapsåret investerades det i en fastighet på ca 40 000 kvadratmeter och mark på totalt 400 000 kvadratmeter för att skapa rätt logistiska förutsättningar med precision och snabbhet till kunderna. Som ett komplement till detta etablerades även en logistikverksamhet i Baltikum för att optimera logistiken till butik och skapa en ännu bättre upplevelse för våra kunder.

– Första kvartalet (maj-juli) har inneburit fortsatt tillväxt och när vi stängde juli månad kunde vi pricka av den 78:e månaden i rad med tillväxt. Det känns som ett styrkebesked att vi lyckades hålla i trenden trots den varmaste juli i Sverige på väldigt, väldigt länge, kommenterar Lindblad.

Mio är en ledande svensk detaljhandelskedja för möbler och heminredning som i över 50 år har levererat inredningslösningar för hemmet. Mio finns med butiker på över 70 platser i Sverige samt på nätet med e-handel.

Besök gärna vår hemsida: www.mio.se